Akerdrakten
Akerdrakten – en drakt med røtter i Oslos bondekultur!
Aker var en frodig jordbruksbygd som bit for bit ble innlemmet i Oslo og bebygget med boliger og industri. Bare få gårder som Linderud og Frogner Hovedgård ligger igjen som grønne oaser. Akerdrakten er laget med stakkestoff kopiert etter stoffprøver fra gårder i Oslo – tidligere Aker.
Originalstoffene ble vevet i årene 1808 – 10 av premierte veversker fra Ullern, Ullevold, Grefsen, Vøien ved Akerselva, Nes i Maridalen. Furuset og Ulsrud. Stoffprøvene er funnet i Aker Sogneselskaps prøveprotokoll som er bevart på Norsk Folkemuseum.
Akerdrakten er sydd i empiresnitt, som var høyeste mote i 1810.Siden kvinnene i Aker alle vevde forskjellige stoffer, kan dagens Oslokvinner velge mellom 6 ulike stakkestoffer som kan kombineres med 8 ulike liv og jakkestoffer i ullklede eller silkedamask, 8 ulike forklestoffer, flere luestoff og sløyfer. På den måten er man med på å komponere sin egen drakt innenfor en fast stoffmeny! I tillegg kan man velge mellom tre ulike serkefasonger.
Mennene har ikke like mange valg, da det bare er registrert vestestoff fra to gårder, Ullevold og Grefsen. Men de kan velge mellom tre ulike silkeskjerf og om de vil ha hatt eller rød strikkelue. Gutt og jente har de samme valgmulighetene som voksne, men vi syr ikke jakker til barna. Drakten blir sydd etter mål. Kvinne, jente og guttedrakten kan man sy selv om man ønsker.
Draktene er utviklet av Museumshåndverkerne BA på Norsk Folkemuseum. Det er bare Heimen Husfliden i Oslo som leverer den.
Bilder av Akerdrakten kan du se ved å klikke på bildene her