Akerdrakten

Vaskeboken

17.mai-vesten

17.maivesten fra 1820-årene i ny produksjon.

En ny festvest for menn – en vest som bæres 17. mai, men som også kan brukes ved mange andre festlige anledninger.

Veveriet på Norsk Folkemuseum har satt 17. maivesten fra 1820-årene i ny produksjon. 17. maistoffet er vevet på blå silkerenning med innslag i, grønn eller rød silke. Både stoffet og fasongen er ganske lik de originale vestene, men de er tilpasset dagens mote. ved at vesten er blitt litt lenger og er litt mer ringet i halsen. Stoff med rødt innslag hadde man ikke i 1820.

Vesten kan brukes med tradisjonell skjorte til mørk dress, men den kan også brukes til skjorte med rett krage og med et silketørkle i halsen.

En kort historikk
Feiring av 17. mai var ingen selvfølgelighet i de første
årene etter 1814. Til å begynne med ble det kun holdt
private fester i “kondisjonerte” hjem eller i klubber
der man frembragte skåler for Constitutionen og Fedrelandet etc.
Kong Karl Johan var ikke begeistret for feiringen av 17. mai og offentlig feiring var strengt forbudt. De som brøt forbudet kunne risikere å miste sin stilling dersom de var embetsmenn, eller fikk ikke befordring, dvs ingen jobb i embetsverket, dersom de var studenter.
Rundt l825 ble det importert et vakkert, mønstret silkestoff fra utlandet som ble solgt bl.a. i Oslo og i Drammen. Silkestoffet må ha vært tegnet spesielt med tanke på å sy vester til feiring av 17. mai.  Opphavsmannen til mønsteret kjenner vi ikke.
De første avertissementene som hjelper oss med å tidfeste vesteneer fra Morgenbladet 13.mai 1826 og der dreier det seg ikke om salg men om kjøp: “Tilkjøbs forlanges. Kjøber til tvende
Constitutions-Veste anviser Morgenbladets Expedition, og der sees ikke paa Prisen” .

Etter annonsene å dømme var vestene meget populære og ble solgt til l831. Etter den tid ser vi ingen annonser, men vestene var nok i bruk lengre. I l841 giftet Helmer Lundgren seg i Orkdal i en 17. maivest som var sydd om til ham for anledningen.

Det finnes idag seks bevarte vester, en i privat eie, to på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, en på Kunstindustrimuseet i Oslo og to på Norsk Folkemuseum.  Av disse vestene kan man se at stoffet er vevet opp minst to ganger, da fargene er noe forskjellige. Men begge har blå bunn og grønt innslag.
Mønsteret på vesten viser en fugl -(fugl Fønix) – som flyr opp fra den nasjonale klippen der  XVII  MAI er hugget inn i granitten. Fuglen flyr opp i stråleglansen av solen (Helios). Under motivet en
ekte norsk bjerkekvist og en grankvist. Mer om vestene kan leses i vår kilde: Astrid Bugges
artikkel  “Constitutionsfeiring og 17. mai-vester” i Norsk Folkemuseums årbok l963-64.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon. Mer informasjon

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å øke brukervennligheten i samsvar med Lov om elektronisk kommunikasjon. Ved at du fortsetter å bruke ¨denne siden, forutsetter vi at du samtykker til dette

Lukk